.
Friday, 20 September 2013 13:36 | Από .

Στο στόχαστρο και η κυπριακή «Χρυσή Αυγή»

Στην ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) δεν κρύβουν τη σχέση τους με τους Χρυσαυγίτες 


Στο στόχαστρο και η κυπριακή «Χρυσή Αυγή»

Στο στόχαστρο και η κυπριακή «Χρυσή Αυγή»

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αφύπνισε το κυπριακό πολιτικό σύστημα το οποίο μέχρι σήμερα αντιμετώπιζε τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας με απάθεια και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και με ανοχή. Όλα τα κυπριακά πολιτικά κόμματα καταδίκασαν τη δολοφονία και ομόφωνα η Βουλή αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στην οικογένεια του Παύλου εκφράζοντας τα συλλυπητήρια και την οργή της για το έγκλημα.

Τα γεγονότα του Κερατσινίου βάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη θυγατρική της Χρυσής Αυγής στη Κύπρο που ονομάζεται ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Ουσιαστικά πρόκειται για παράρτημα της Χρυσής Αυγής το οποίο αναγκάστηκε να υιοθετήσει άλλη ονομασία επειδή το υπουργείο εσωτερικών απέρριψε την αίτηση τους να εγγραφούν ως κόμμα με την ονομασία της Χρυσής Αυγής.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου στις δημόσιες παρεμβάσεις του δεν έχει κρύψει τη σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ενώ συμμετέχει και σε δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Ασκήσεις στο βουνό

Σήμερα ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ έδωσε στο υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου υλικό που φανερώνει την παράνομη δράση μελών ακροδεξιών οργανώσεων, τη σύνδεση τους με το ΕΛΑΜ και τη Χρυσή Αυγή και το τρόπο δράσης τους. Όπως κατήγγειλε, σε κατασκηνώσεις στο όρος Τρόοδος πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις με προφανείς στόχους.

Μέλη του ΕΛΑΜ έχουν εμπλακεί στο παρελθόν σε ρατσιτικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, και αντιρατσιστών ενώ χρησιμοποιούν την ίδια πρακτική που ακολουθεί και η Χρυσή Αυγή. Στρατιωτική εμφάνιση, ξυρισμένα κεφάλια, κράνη και ρόπαλα αποτελούν τα όργανα της άσκησης «πολιτικής».

«Κρυστάλλινες» θέσεις

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος επικρίθηκε έντονα καθώς αναφερόμενος στο ΕΛΑΜ είχε αναφέρει πως συμφωνεί με πλείστες από τις θέσεις τους οι οποίες είναι κρυστάλλινες. Αργότερα προσπάθησε να «μαζέψει» τα όσα είπε ανεπιτυχώς. Διέψευσε επίσης κατηγορηματικά φήμες που έφεραν την Εκκλησία να ενισχύει οικονομικώς το ΕΛΑΜ, το οποίο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις συγκεντρώνει ποσοστά κάτω του 2%.

Το «λαχείο»

Όπως και η Χρυσή Αυγή έτσι και το ΕΛΑΜ αποφεύγει πάντοτε να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του. Σε όλες τις περιπτώσεις που μέλη του ενεπλάκησαν σε επιθέσεις, το ΕΛΑΜ «καταδίκαζε» τη βία, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει πως οι δράστες έφεραν διακριτικά του κόμματος.

Θύμα τους και ο 63χρονος λαχειοπώλης Μιχάλης Τσιάκκας ο οποίος δέχθηκε επίθεση από μέλη του ΕΛΑΜ επειδή τους είπε ότι διαφωνεί με την απέλαση όλων των ξένων από τη Κύπρο. Τον είχαν ρωτήσει αν πρέπει να φύγουν οι ξένοι και αυτός τους απάντησε πως με αυτή τη λογική πρέπει αν φύγουν και οι έλληνες από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες. Η απάντηση του ήταν αρκετή για να δεχθεί επίθεση με γροθιές και κλωτσιές και να μείνει  αιμόφυρτος μέρα μεσημέρι στην οδό Λήδρας στο κέντρο της Λευκωσίας.

ελλάδα

η φωτογραφία της ημέρας

Ελληνική selfie σε ηφαίστειο

Είστε υπέρ ή κατά βουλευτικών εκλογών μέσα στο 2014;

Ευχαριστούμε για την ψήφο σας! Είστε από τους πρώτους που συμμετείχαν! Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σύντομα. Δείτε τα αποτελέσματα

 1.  
  55 %
  Υπέρ
  18.418 Αποτελέσματα
 2.  
  45 %
  Κατά
  15.355 Αποτελέσματα

Σύνολο απαντήσεων 33.773
Η ψηφοφορία δεν είναι επιστημονική. Τα αποτελέσματα ανανεώνονται κάθε ένα λεπτό

Διαφήμιση

σήμερα στο msnΨυχαγωγίαΑθλητισμόςLifestyleΓυναίκαΒίντεο